Sunday, 9 October 2011

kiub itu kaabah?

kaabah berbentuk kiub? btol eh? daripada lecture yg disampaikan lecturer aku, en.firdaus kaabah sebenarnya berlainan darjah dari pelbagai sudut. ak pun tak tau sbb still tak berkesempatan nak g sne..harap2 la nnt sempat la pergi.. so..ak pun search la kat sesawang ni..info yang ak dapat wallahualam btol o tak..tp..untuk dikongsi bersama.., kaabah memang berbentuk kiub dan bersegi empat ..melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama,equality and unity,hak saksama buat segenap umat manusia..tiada yang lebih dan kurang.. berlainan sekali dengan bentuk piramid, yang flow bentuk piramid tu sendiri bersatu ke satu puncak ke atas.. seperti hanya seorang winning person yang berjaya ke atas setelah memijak anak2 tangga kat bawah... Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut. lecturer ak pon ckp kaabah dah memang didirikan sejak nabi adam turun ke bumi lagi sebab memang salah satu tujuan nabi adam turun ke bumi ialah untuk membina kaabah.. then time zaman nabi ibrahim plak, kaabah diteruskan pembinaan nya.. actually ak still tak puas hati ngan jawapan yang ak dapat..so korang yg ada info pasal info ni jgn segan2 kongsi..hope sme2 dapat belajar..jgn jadi pak turut yg hanya buat apa yang disuruh..buat sesuatu kerana SESUATU ^^

No comments:

Post a Comment