Tuesday, 11 October 2011

eh..eh..apa ADA??

korg faham ke apa maksud ADA ni sbenarnya? bagi ak..sume org ad pendapat masing2 sbgai seorang manusia..walaupun org tu "tak pandai" atau diam tahap tertinggi sekali pun stil, bile dy tgk somthing, sure akan terdetik kat hati dy utk bagi pape comment kn..so mmg tak leh kalo kita nak ckp, just pendapat kita yg 100% btol.. dalam architecture pun takde yg btol n xde yg slh bak kata dr. mail.. ak nmpk mcm2 dalam surrounding ak..dulu n sekarang..manusia mmg byk kerenah haha but as human..everyone deserve a chance to speak..a chance to tell evrybody what they feel..dalam Islam pun kita selalu kn disuruh bermusyawarah..ape tu? bagi yag dah lupa "musyawarah" tu berasal dari perkataan arab..biasa la..bahasa melayu kan byk comes from bahasa arab..hehe.mcm pro je ak lam bahasa arab ni padahal dahh bpe tahun dlu blajar, habuk pon tarak g..hehe..mksud musyawarah tu lbeh kurg mcm "perbincangan" lah..bnde ni kalo kita wat salu, bley rapatkan hubgn same2 kita selain bley men"develope" kan idea2 bernas yg dah sedia ada..kalo dalam archi org ckp sesi CRIT  la..hehe ..ok..bebalik ke soalan awal ak tadi..korg faham tak mksud ADA? kalo korg faham....cuba n try n test bgtau n share ngan ak sebab as u all tau..ak suke bg opinion n ak suke share mcm2 bnda ngn sume org..bg yang tak tau, wat la research cket hehehe kn mengkaji itu bgus..dari dok p kaji taik mata atas katil tu wat pa..hahaha  *help me to define ADA..so that "our" definition of ADA akan jadi satu matlamat yg sama ^^*


Sunday, 9 October 2011

kiub itu kaabah?

kaabah berbentuk kiub? btol eh? daripada lecture yg disampaikan lecturer aku, en.firdaus kaabah sebenarnya berlainan darjah dari pelbagai sudut. ak pun tak tau sbb still tak berkesempatan nak g sne..harap2 la nnt sempat la pergi.. so..ak pun search la kat sesawang ni..info yang ak dapat wallahualam btol o tak..tp..untuk dikongsi bersama.., kaabah memang berbentuk kiub dan bersegi empat ..melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama,equality and unity,hak saksama buat segenap umat manusia..tiada yang lebih dan kurang.. berlainan sekali dengan bentuk piramid, yang flow bentuk piramid tu sendiri bersatu ke satu puncak ke atas.. seperti hanya seorang winning person yang berjaya ke atas setelah memijak anak2 tangga kat bawah... Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut. lecturer ak pon ckp kaabah dah memang didirikan sejak nabi adam turun ke bumi lagi sebab memang salah satu tujuan nabi adam turun ke bumi ialah untuk membina kaabah.. then time zaman nabi ibrahim plak, kaabah diteruskan pembinaan nya.. actually ak still tak puas hati ngan jawapan yang ak dapat..so korang yg ada info pasal info ni jgn segan2 kongsi..hope sme2 dapat belajar..jgn jadi pak turut yg hanya buat apa yang disuruh..buat sesuatu kerana SESUATU ^^